fredag 16 maj 2008

Ditt nyfödda barn

Ditt nyfödda barn
Allt sedan fosterrörelserna har du lärt känna ditt barn. När du nu efter förlossningen för första gången får träffa ditt nyfödda barn är det en kladdig och blöt liten person.

Kroppen är ofta täckt av ett gulgrått fettskikt som kallas vernix. Han eller hon kan även vara lite blodig. Många nyfödda har en hel del hår på kroppen som dock försvinner inom några veckor.
Vid förlossningen får huvudet en annorlunda form, bakhuvudet kan bli utdraget, särskilt om fostret har stått länge mot bäckenbottnen.
För några år sedan var det rutin att suga rent svalget och magsäcken på alla nyfödda barn med hjälp av en tunn slang. Numera gör man bara det om barnet har bajsat barnbeck i fostervattnet.
Inom en halv minut till en minut efter födseln bör man klippa navelsträngen. Innan det görs sätter man på ett identitetsband på mor och barn. Barnmorskan eller pappan bör klippa navelsträngen innan babyn läggs på mammans bröst. Annars riskerar man att barnets blod rinner tillbaka till mamman, vilket kan leda till problem. På liknande sätt får man se upp så att barnet inte ligger lägre än mamman eftersom barnet då kan få i sig för mycket blod, vilket inte heller är bra.
Direkt efter förlossningen har de flesta barn en stund av aktiv vakenhet. Ditt barn är lugnt, kontaktsökande med öppna ögon, redo att kommunicera.

Inga kommentarer: